В Сливен и Берковица вече могат да вдигат наздравици за Новата

...
В Сливен и Берковица вече могат да вдигат наздравици за Новата
Коментари Харесай

ЧНГ и наздраве с по една златната вода!

В Сливен и Берковица към този момент могат да подвигат тостове за Новата година със " златната " вода, която ще заплащат надлежно с 40% и с 80 на 100 по-скъпо. Живителната течност нараства общо в 37 селища в страната, но най-скъпа е в посочените градчета. В София към този момент повишаването се отсрочва, тъй като предходното ръководство на общината отхвърли да подпише настояването на концесионера. Но в идващите месеци евентуално регулаторът ще почете претенциите на компанията - концесионер.

Най-масовото повишаване, утвърдено от КЕВР, е с 4-5 лв. за кубик вода и то визира близо 11 селища. В Разград ще заплащат по малко над 6 лв. за кубик.
Т.нар. " самостоятелен " регулатор, който е на бюджетна прехрана, изяснява повишаването с разнообразни фактори - инфлация, дадено повишение на заплатите във водните сдружения, и така нататък и тъй наречените

Никъде обаче не се чете за обязаност на повишението на цената на тази услуга с качеството й.

Така се стига до парадокса хем да плащаме скъпо и прескъпо като за " златна " вода, хем от чешмите ни да тече жълта, зелена, кална течност. А има и над 470 селища в страната, които са на непрекъснат воден режим и заплащат за услуга, която по този начин и не получават.



На доста места пък като София да вземем за пример водата се докарва по гравитачен път и разноските на доставчика са доста снижени. Въпреки това концесионерът безочливо всяка година желае повишаване на услугата и регулаторът обилно им дава каквото си изискат.
Никой обаче не разяснява

кой управлява, в случай че това въобще се прави, осъществяването на капиталовата стратегия, с която всяко частно сдружение се е добрало да осъществяването на тази социална услуга.

Това е наложително изискване при отдаването на дадена активност на концесия. После обаче всичко потъва в мъглата на безхаберието. Точно като в Агенцията за следприватизационен надзор, която ужким трябваше да следи за осъществяването на обещаваните чудеса от приватизаторите, а след това се оказа, че в целокупност липсва какъвто и да е надзор, а е налице единствено бандитско плячкосване на страната. Но никой не е търсил отговорност на хората, които захлебваха в тези безчет държавни и общински организации, комисии и впрочем места за хрантутници. Това, съгласно мен, нито е морално, нито е положително.
Но да се върнем при водата - чест прави на предходната администрация на столицата, че не е подписала следващото искане за оскъпяване на водата тук от през вчерашния ден. Дано новият кмет прояви непримиримост и не разрешава на тези концесионери да му се качат на главата, нагледно казано. Защото, както е известно и нагоре загатнах,

софиянци получават водата си по гравитачен път с помощта на тогавашния талантлив кмет инж..

Вероятно няма да е доста мъчно да се ревизира и каква част от обещания капиталов проект от компанията е изпълнен.
Покрай нерешения проблем с безводието в други български селища пък м.г. отново се заприказва за основаване на национална тактика за водата. Само ще напомня, че такава има призната от 41 Народно заседание,преди това от Министерски съвет. По нея нищо нито се прави, нито се следи и регистрира.
По места пък В и К бранша е под егидата на регионалните шефове и кметовете, а всички дружно страдат от безгрижие, непукизъм и на множеството места - от тежък непрофесионализъм. Освен цялостното безсрамие с ремонтните действия само че водопроводите и канализациите, има сдружения, които вземат нерегламентирано пари от потребителите за действия, които са длъжни да вършат гратис. От това се обогатяват както чиновниците от В и К по този начин и локалните управляващи, които се вършат на слепи и глухи и просто не им пука за хората.
Та Честита да ни е Новата 2024 година и да пийнем по една " златна " вода!

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР